"שותפים בירושה"
שותפים לא בוחרים, שותפים יורשים.
"מה לעשות, הוא שותף שלי בלית ברירה!
הוא שותף שלי אבל אני לא בחרתי אותו אני ירשתי אותו.
אני דור שני, אבא בחר את השותף שלו, הם באמת הסתדרו אחד לשני והתאימו זה לזה, ויש הוכחות של הצלחה, אי אפשר להתווכח עם תוצאות!
אבל אני לא בחרתי בבן שלו, אני שותף שלו בלית ברירה מעצם כך שאני קיבלתי את חלקו של אבי והוא קיבל את מניות אביו.
את מבינה, אני תקוע עם שותף דפוק, ואין לי ברירה אלא לספוג את כל מה שהוא מביא איתו לשותפות מה אני יכול לעשות?"
העברת בעלות מדור ראשון לשני
הבעלות עוברת מדור לדור בירושה. בין אם מדובר בדור ראשון בשני שותפים שאינם משפחה, וכל אחד מעביר את המניות לדור שני,-לכל ילדיהם או לנבחרים מהם.
הדור השני לא מכיר אחד את השני, הם לומדים להכיר את החוזקות והחולשות של השותפים המשודכים בתקווה והמזל יאיר פנים ותהיה כימיה ביניהם.
או שמדובר בדור ראשון באחים שמעבירים את המניות לילדיהם ואז, הבני דודים הופכים פתאום להיות שותפים. הם מכירים זה את זה מגיל ילדות, יש המון דעות זה על זה, יש כימיה טבעית שהתגבשה עוד מהיותם ילדים, כשהם מנהלים שיחה בעסק, בתת המודע הם ממשיכים לתפוס אחד את השני כמו שתפסו בילדותם, ולעיתים נראה שהשיחה מתנהלת בין שני אנשי עסקים, אך כשמקשיבים היטב, לעיתים נשמע שהשיחה מתנהלת בין שני הילדים בני הדודים שרבים ומתווכחים על משחק.
בין ילדים במשפחה יש המון שמחה, אחווה, אחדות וחיבור עוד משחר ילדותם, וכשכל החוזקות הללו מוכנסים לעסק זה מופלא, מצמיח ומביא לשגשוג וחיוך בעסק.
אך כשאין הערכה הדדית, אין חיבור עמוק, אין ערכים משותפים, עלולות להיות בעיות רבות שעוצרות את התקדמות, עלולים להיות קושי בקבלת החלטות, קושי במימוש החלטות, אי הסכמות שקשה לפתור, תקיעות בשל חוסר היכולת לקדם, ואין ברירה אז ממשיכים, שני הצדדים מרגישים תקועים ומסורסים, ולא יכולים לקדם את עצמם ואת העסק.
מפגשים משפחתיים
במשפחה רגילה, גם אם איני מחובר לחלק מבני משפחתי, אני פוגש אותם במפגשים משפחתיים לכמה שעות, וחוזר לביתי. הרי משפחה לא בוחרים ואם אני רוצה להיות חלק מהמשפחה אני צריך לקבל את בני משפחתי.
בעסק משפחתי אין פריבילגיה להיות כמו במפגשי משפחה,
כאן בחברה משפחתית זה מסובך יותר, לא ניתן לטאטא מתחת לשטיח, חייבים להחליט ולעשות, חייבים לקדם, אחרת הדברים תקועים, העסק לא מתקדם, כולם מתקדמים, ואז נוצר מצב שהחברה נשארת מאחור.
יש פוטנציאל גדול לחברה, פוטנציאל לא ממומש.
אז מה הפתרון?
קודם כל להבין את המצב, ובעיקר להודות בו בקול רם זה מול זה.
לאחר מכן לבחון את מקור הבעיה הספציפית ביננו
ואז לנסות למצוא פתרונות, לדוגמה אם יש קושי לקבל החלטות, להעזר במומחים ליישם כלי הידברות וכלי קבלת החלטות אפקטיביות.
אם אין תקווה לשינוי, יש לחשוב לקנות אחד מהשני את העסק, או למכור לגמרי, או... לפתוח את ערוצי היצירתיות כדי למנף את המצב כי המציאות עולה על כל דמיון, העיקר לא לתת לעסק לדעוך אט אט והם בתוכו.
רו"ח לילך זיו, בוגרת מנהל עסקים, מגשרת, מאמנת, דור שני לעסק משפחתי.
בעלת "מרכז זיו" לליווי עסקים משפחתיים.נותנים פיתרון כולל ומקצועי, הן רגשי והן עסקי למי שרוצה לשמור על המשפחה ולקדם את העסק.
טל: 03-9039625 : 054-6-706050 מיל: l@m-ziv.co.il
>